Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η Τουρκία χρειάζεται εργατική δύναμη περισσότερο από ποτέ


Οι δηλώσεις Τούρκου υπουργού που άφησαν άφωνους Γερμανούς επιχειρηματίες


Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας Νιχάτ Εργκιούν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο, που μίλησε ενώπιον Γερμανών επιχειρηματιών.

«Η Τουρκία χρειάζεται εργατική δύναμη περισσότερο από ποτέ. Εάν, αντιθέτως, πλεονάζει σε σας, μπορείτε να στείλετε στην Τουρκία. Θα τους προσλάβουμε όλους, έχουμε τις δυνατότητες», δήλωσε ο Εργκιούν.
Ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να αφήνει πλέον τους ειδικευμένους εργαζόμενους και επιστήμονές της να φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία.
Μάλιστα, κάλεσε το Βερολίνο να παράσχει εκείνο ειδικούς συνεργάτες στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.
Ο κ. Εργκούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία απέρριψε μια συμφωνία ανάλογη με εκείνη μεταξύ Βόνης και Άγκυρας τη δεκαετία του 1960, η οποία ρύθμιζε τους όρους μετανάστευσης και πρόσληψης Τούρκων εργατών στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.
και η συνέχεια:

Τουρκία: Τεχνολογία και όραμα για το μέλλον


Κάνοντας μια παύση από τις εσωκομματικές αθλιότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που δε δείχνει να έχει όραμα, ούτε απλούς στόχους για το μέλλον, εκτός από την προσπάθεια της κομματικής επιβίωσης, ας δούμε το πως ενεργούν τα κράτη στο εσωτερικό τους.

Ο Τούρκος Υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Νιχάτ Εργκιούν, δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει πρόγραμμα δημιουργίας επιστημονικών κέντρων σε όλη τη χώρα μέχρι το 2023.

Τη χρηματοδότησή τους θα αναλάβει το κράτος, αλλά και απευθείας οι ίδιες οι εταιρείες τεχνολογίας.


Ο Νιχάτ Εργκιούν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκεπτόμενος τα Universal Studios του Χόλυγουντ και το Κέντρο Επιστημών Exploratorium, στο Σαν Φρανσίσκο.

Το τελευταίο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μουσείο επιστημών και νέων τεχνολογιών.

Η δε επίσκεψή του στα Universal Studios, έχει σχέση με την προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία για τη δημιουργία των δικών της στούντιο παραγωγής ταινιών στη βορειοδυτική επαρχία Κοτζάελι.

Αντιθέτως στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα κατάφερε να διώξει εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα, «πάταξε» και συνεχίζει να θέτει εμπόδια στις εταιρείες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και την τεχνολογία, κατέστησε ανούσιες τις βιομηχανικές ζώνες και τα τεχνολογικά πάρκα.

Τη δε επωδό περί επενδύσεων την έχουν καταστήσει ως σύντομο ανέκδοτο, καθώς όσες έχουν γίνει είναι «τραγική» εξαίρεση στον κανόνα.

Ας ελπίσουμε ότι τα κόμματα θα λύσουν γρήγορα τα εσωκομματικά τους, μήπως και γίνει δουλειά στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.