Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γεώργιος Παπανδρέου (1888 – 1968). Ο Γέρος της δημοκρατίας? ή ένας ακόμα προδότης?

Η ΠΡΩΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το 1915 διορίστηκε Νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο Γιάννης  Κορδάτος αναφέρει στην Ιστορία του:
"Ο  Στεργιάδης… από  την πρώτη μέρα  έδειξε πως είχε  σκοπό να παίξει  το ρόλο Τούρκου  Πασά".
Σε επιστολή του προς τον νεαρό Γεώργιο  Παπανδρέου ο Στεργιάδης αναφέρει κυνικά:
" Καλύτερα να μείνουν  εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα".
Ποιος ήταν ο Στεργιάδης?
Ο Αριστείδης Στεργιάδης, κρητικός και φίλος του Βενιζέλου, μετά από παρακλήσεις του, διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης το 1919, όταν έγινε η ελληνική απόβαση και, όλως παραδόξως, διατήρησε την θέση αυτή και όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1920.
Στην ιστορία χαρακτηρίστηκε ως ο προδότης της Σμύρνης

χαρακτηριστική  και συγκινητική είναι η επιστολή του Χρυσόστομου προς το Βενιζέλο της 25ης Αυγούστου, την ίδια μέρα δηλαδή που ο Στεργιάδης εγκατέλειπε  τη Σμύρνη:

"…Ο  Ελληνισμός της  Μ. Ασίας, το ελληνικόν κράτος, αλλά και σύμπαν το ελληνικόν έθνος καταβαίνει εις τον Άδην… Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής, βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί Σας εχθροί, πλην και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος, δια δύο πράξεις σας:
Πρώτον, διότι αποστείλατε εις Μ. Ασίαν ως Ύπατον Αρμοστήν ένα τούτ’ αυτό παράφρονα και εγωιστήν, φλύαρον, απερροφημένον εν τω αυτοθαυμασμώ και καταφρονούντα και υβρίζοντα και δέροντα και εξορίζοντα και φυλακίζοντα όλα τα υγιά και σώφρονα στοιχεία του τόπου, διότι εν τω φρενοκομείω του βεβαίως δεν είχον τόπον…
Δεύτερον, διότι πριν αποπερατώσητε  το έργον Σας… είχατε την ατυχή και  ένοχον έμπνευσιν  να διατάξητε εκλογάς…"

Από το βιβλίο του Κων/νου Πολίτη, Μικρά  Ασία.

Η ιστορία φέρνει τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου ήρωες στα μάτια και στον νου των νεοτέρων.
Όμως ...
εις γνώση τους οδήγησαν στον αφανισμό του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία.

«Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως ο Στεργιάδης εκτελούσε εντολές της κυβερνήσεως η οποία παρέμενε αναποφάσιστη για την εκκένωση της Σμύρνης, μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι αυτόν τον λόγο δεν στάλθηκαν ελληνικά πλοία να παραλάβουν τον πληθυσμό,  εγκαταλείποντάς τον στην τύχη του.»    

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Της Χριστιάννας Λούπα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

Ο όρος Δεκεμβριανά αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1944 - Ιανουάριο 1945, ανάμεσα στις δυνάμεις αριστερών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ) και τις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που ανήκαν στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως τα τάγματα ασφαλείας. Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Κυβερνητικών και Αγγλικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβερνησης εθνικής ενώσεως (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 28 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. Παράλληλα ο στρατηγός Σκόμπυ προέβη σε διάγγελμα.
                                                   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC

Με απλά λόγια:  18 Οκτωβρίου 1944, κυβέρνηση εθνικής ενώτητας με πρωθυπουργο τον Γεώργιο Παπανδρέοι,
3 Δεκεμβρίου, με οπλοπολυβόλα Άγγλοι, Σοσιαλδημοκράτες του Γεωργίου Παπανδρέου, και ακροδεξιοί ανοίγουν πυρ εναντίων των χιλιάδων άοπλων διαδηλωτών στο σύνταγμα. 28 νεκροί, 128 τραυματίες, όλοι θύματα απο τις σφαίρες των Άγγλων και των ταγματασφαλιτών. 

 ΑΞΙΖΕΙ ΕΔΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής (associate professor). Το 1944, ο μόλις 25 ετών Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένα από τα πέντε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του Bretton Woods - που σχεδίασε ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας ως τις πετρελαϊκές κρίσεις του '70.

και το καλύτερο!!!

Ανδρεας Παπανδρεου. Το προσωπειο του σοσιαλιστη πράκτωρα


Για τον εγγονό του Έχετε ιδία άποψη. Στο πετσί σας....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.