Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΚΟΥΡΙΕΣ. ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ.

Αντώνη Σαμαρά, συνεχιστή της διαπλοκής και των σκανδάλων, την ώρα που κυνηγάς μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, πες μας πόση είναι η μίζα σου?
 
Συγκεκριμένα, όταν το 2003 το ΣτΕ αποφάσισε το κλείσιμο των εργασιών της TVX Hellas επειδή παραβιάζονταν μια σειρά από περιβαλλοντικούς όρους, αυτομάτως η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Μάλιστα το κράτος απάλλαξε τη μαμά εταιρεία TVX Gold, που ήταν εγγυήτρια, από κάθε ευθύνη. Η κυβέρνηση τη «μεταπούλησε» χωρίς διαγωνισμό στην Ελληνικός Χρυσός, που είχε συσταθεί δύο μέρες πριν, χωρίς να εισπράξει χρήματα μιας και το ευτελές ποσό της πώλησης, 11 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το ίδιο ποσό που το κράτος συμφώνησε να δώσει στην πτωχευμένη εταιρεία για να την πάρει στην ιδιοκτησία του! Και, όχι μόνο πλήρωσε το κράτος για την πτωχευμένη εταιρεία, αλλά επιπλέον: παραιτήθηκε της διεκδίκησης των 2,3 εκατ. ευρώ που χρωστούσε η TVX Hellas στο Ι.Κ.Α. και στα Δημόσια Ταμεία, απαγόρευσε διά νόμου στους λοιπούς πιστωτές της να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματά τους, και ενέταξε τους άνεργους της σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επανακατάρτισης και ασφάλισης άγνωστου κόστους. Όλα αυτά με εξωδικαστικό συμβιβασμό που κυρώθηκε δια νόμου (3220/2004) το 2004 ενώ η TVX Hellasμεταβιβάστηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» αμέσως μετά την πτώχευση, το Δεκέμβρη του 2003! Επιπλέον, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το ελληνικό δημόσιο «αναγνωρίζει επισήμως ότι η δραστηριοποίηση της TVX έχει προκαλέσει ζημίες ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής – τις οποίες εξισώνει και συμψηφίζει με τις δικές του οφειλές προς τηνTVX». Οι οφειλές, κι αυτές 400 εκ. δολαρίων, αναφέρονται σε ποσά που θα μπορούσε να αξιώσει η μητρική TVX Gold (που είχε απαλλαγεί ως εγγυήτρια για τις ζημιές) για «διαφυγόντα κέρδη και απολεσθέντα επενδυτικά κεφάλαια»!
Έτσι, η «νέα» εταιρεία μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις εξορύξεις παρακάμπτοντας την απόφαση του ΣτΕ! Άλλωστε, το μόνο νέο στην «Ελληνικός Χρυσός» είναι η εμπλοκή του ομίλου Μπόμπολα. Τα μεταλλεία, που η αξία τους υπολογίζονταν σε πολλά δισ. ευρώ, χαρίστηκαν και ο Δημήτρης Κούτρας (επικεφαλής του Άκτωρ) απέκτησε την κυριότητα των μετοχών με μόνο κεφάλαιο 60.000 ευρώ: πήρε 6.000 μετοχές των 10 ευρώ, 5999 ο ίδιος και μία ένας υπάλληλος προκειμένου να γίνει η εταιρεία Α.Ε. Στη συνέχεια, πουλώντας διάφορα ποσοστά των μετοχών σε εταιρείες και εισπράττοντας περίπου 274 εκ. δολάρια χωρίς την παραμικρή επένδυση, η «Ελληνικός Χρυσός» πέρασε στην ιδιοκτησία των European Goldfields και Άκτωρ ΑΤΕ, ενώ αργότερα η EuropeanGoldfields απορροφήθηκε από την καναδική Eldorado Gold. Η τελική σύνθεση της «Ελληνικός Χρυσός» μοιάζει να ήταν προαποφασισμένη από την αρχή καθώς: πρώτον, ο δικηγόρος της TVX Hellas ήταν δικηγόρος και της «Ελληνικός Χρυσός» και μέλος των Δ.Σ. και των δύο εταιρειών και, δεύτερον, στο πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» βρίσκονταν και εκπρόσωπος τηςEuropean Goldfields. Τέλος, τα επενδυτικά χρηματοπιστωτικά κεφάλαια που υποστηρίζουν τόσο την «Ελληνικός Χρυσός» όσο και τηνTVX Hellas είναι παρόμοια, με τον όμιλο Fidelity να είναι ο κύριος επενδυτής. Και μόνο με την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών, η μετοχή της «Ελληνικός Χρυσός» εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Να σημειωθεί ότι, στην πορεία, η TVX Hellas «ξεπτώχευσε» και σήμερα αγοράζει αμπελώνες σε εκτάσεις των Σκουριών!
Η συνέχεια αποδεικνύεται ακόμα πιο τραγική.
Η "Ελληνικός Χρυσός" πήρε επιδότηση 15,3 εκατ. ευρώ απο κοινωτικά προγράμματα (με τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης)!!!
Έτσι κάνει δουλειές ο Μπομπολας και οι "επανδυτές" Αντώνη Σαμαρά?
Κι αν νομίζεται οτι σταματά εδώ το σκάνδαλο .... ακούστε και την συνέχεια.

Eυρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη Ελλάδας για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός
Η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ τις παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, έως τις 23 Ιουνίου 2011.

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, γιατί δεν ανέκτησε από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, σε τιμή κατώτερη της αξίας τους και με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των συνδεόμενων φόρων, είναι ενίσχυση ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά.
Η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ τις παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, έως τις 23 Ιουνίου 2011.
Επιπλέον, εντός δύο μηνών, η Ελλάδα έπρεπε να πληροφορήσει την Επιτροπή σχετικά με το συνολικό ποσό, τα ληφθέντα ή τα προς λήψη μέτρα και να υποβάλει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον δικαιούχο η επιστροφή της ενίσχυσης. Η Ελλάδα έπρεπε, επίσης, να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την εκτέλεση της απόφασης μέχρι την ανάκτηση της ενίσχυσης.
Τον Απρίλιο του 2011 η Ελλάδα άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής.
Το 2012 η Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω παράβασης κράτους- μέλους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει εντός των προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασής της.
Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι μέχρι τις 23/6/2011 η Ελλάδα δεν είχε λάβει κανένα μέτρο εκτέλεσης της αποφάσεως της Επιτροπής και ότι η επίμαχη ενίσχυση, στο σύνολό της, δεν είχε ανακτηθεί. Διαπιστώνει ακόμη ότι η αίτηση παράτασης κοινοποίησης πληροφοριών, που υπέβαλε η Ελλάδα δεν περιείχε καμία αιτιολογία, βάσει της οποίας η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφανθεί.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι «το κενό στη νομοθεσία που επικαλείται η Ελλάδα και που αφορά στο γεγονός ότι η υφιστάμενη διαδικασία ανάκτησης δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις χορήγησης εκ μέρους του κράτους- μέλους ενίσχυσης υπό τη μορφή της πώλησης ακινήτων σε τιμή κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, δεν στοιχειοθετεί απόλυτη αδυναμία, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου».
Εξάλλου, η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Επιτροπή να τροποποιήσει την απόφασή της προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπέρβαση των δυσχερειών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίζονται με σκοπό να διασφαλίσουν την εκτέλεση μιας απόφασης της Επιτροπής δεν ανταποκρίνονται, όταν δεν λαμβάνονται εγκαίρως ή όταν αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».
Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει την προσφυγή της Επιτροπής «βάσιμη» και αποφαίνεται ότι «η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της», διότι παρέλειψε να λάβει, εντός των προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ την ενίσχυση η οποία κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά, με την απόφαση της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ MEGA chanel....
Απορίας άξιον: η αντιπολίτευση τι κάνει?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.