Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Τέλος στις επικουρικές συντάξεις

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Το τέλος των επικουρικών συντάξεων σήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Στον Ενικό».
«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που αναφέρεται στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές».
Ερωτηθείς διευκρίνισε πως η δική του πρόταση προς το υπουργικό συμβούλιο είναι «να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη».
Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων συμπλήρωσε πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει σε μια λειτουργική ενοποίηση των ταμείων. «Αντί να έχουμε στο εσωτερικό του ΙΚΑ 100 τρόπους να υπολογίζουμε τις συντάξεις, θα έχουμε έναν ενιαίο τρόπο»
Υπογραμμίζοντας πως είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αρκεί να είναι λογική ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι αφού έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών και προσέθεσε πως σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει αντιστοίχιση των εισφορών προς το εισόδημά των πολιτών. «Δεν προγραμματίζουμε νέο φόρο για το ασφαλιστικό. Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί. Είναι αδύνατο να επιβληθεί νέος φόρος. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι εισφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο υπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια του να σωθεί το ΕΚΑΣ. «Το ΕΚΑΣ προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε στην αντίληψη που έχουμε για τη μεταρρύθμιση και μέσω της εθνικής σύνταξης να το σώσουμε».
Τέλος ο υπουργός αποσαφήνισε πως «το καινούριο χαρακτηριστικό που θα υπάρξει είναι ότι αυτό που ονομάζουμε εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία και θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις εισφορές. Εμείς θέλουμε ως βάση έξω από τις εισφορές, γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να μαζεύουν όσες εισφορές χρειάζεται για μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.