Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι κράτος, ο Τσίπρας λέει ανοησίες

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι κράτος, ο Τσίπρας λέει ανοησίες
Δεν χάνει ευκαιρία να στάζει φαρμάκι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε ότι "οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος" και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως έλεγε ανοησίες όταν συνέδεε τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη μείωση του χρέους!

Ο Γερμανός υπουργός έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα Τρίτη (20.10.2015) το βράδυ στο ARTE για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε, υπογραμμίζει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», ότι πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη.

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», είπε.
Ο Σόιμπλε δηλώνει πως δεν εξεπλάγη από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν παρέλειψε να ρίξει... τα βέλη του στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως "το τελευταίο εξάμηνο κατά το οποίο ήταν στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός".
Όπως λέει, όταν είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είχε εκφράσει την επιθυμία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και του είχε επισημάνει ότι δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει. Βέβαια, στο Eurogroup του Ιουλίου είχε προτείνει 5ετή... έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη...
"Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα ότι αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει", λέει ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.

"Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν".

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, δεν κατάφερε να βγεί από την κρίση μετά δύο προγράμματα διάσωσης, ο Βόφλανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε έως το 2009 ήταν μια οικονομία της οποίας η επιβίωση δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά παραγωγικά μέσα της.

"Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις" λέει ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες, παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.