Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μας σκοτώνουν. Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων μειώθηκε κατά 3 χρόνια μέσα σε μια δεκαετία

Ηδιάλυση των δομών υγείας, η κακή ποιότητα ζωής με τα άγχη της επιβίωσης, οι αυτοκτονίες, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι βασικοί τομείς που σκοτώνουν κυριολεκτικά τους Έλληνες.

Τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων η οικονομική κρίση τη τελευταία δεκαετία αναδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Το πιο οδυνηρό εύρημα της μελέτης δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τρία χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.
Παράλληλα οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται.
Δραστικές χαρακτηρίζονται επίσης οι περικοπές δαπανών στην υγεία, καθώς για την περίοδο 2009-2012 εμφανίζουν ετήσια μείωση της τάξης του 11,8%.
Στην ίδια πάντα μελέτη καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στη συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, στην αυξημένη πορνεία και στη συνακόλουθη αύξηση της μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι συντάκτες της μελέτης και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί, με επιστημονικούς όρους, η αιτιότητα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής χρονική απόσταση και τα δεδομένα είναι ελλιπή…. και φροντίζουν να είναι ελλιπή.
Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει αποτελέσματα από την έρευνα πεδίου που διενεργήθηκε αναφορικά με την ανάδυση των Κοινωνικών Ιατρείων (ΚΙ).
Τα ΚΙ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο των Μνημονίων Συνεργασίας που υπογράφηκαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ).
Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση του ρόλου των ΚΙ στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της κρίσης και της συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Λόγω του πλουραλισμού των ΚΙ αναφορικά με ένα πλήθος παραμέτρων (π.χ. θεσμική μορφή, αξιοποίηση πόρων, εσωτερική λειτουργία), η παρούσα μελέτη στοχεύει επίσης να αναδείξει ενδεχόμενες διαφορές ανάμεσα στον τρόπο λειτουργίας τους με βάση τον τύπο της ιδρυτικής ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους.
Δείτε όλη τη μελέτη εδώ

πηγή:pixlax.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.