Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

«Καρακάσο»: Η εξέγερση κατά του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα με τους χιλιάδες νεκρούς


Όταν στη δεκαετία του 1980 η υπερβολική προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε ραγδαία πτώση των τιμών, το αποτέλεσμα ήταν μια βαθύτατη δημοσιονομική και οικονομική κρίση, με κύρια χαρακτηριστικά τον υπερπληθωρισμό και τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων πολιτών.

Η λαϊκή αγανάκτηση κορυφώθηκε το 1989 με την εξέγερση και τη σφαγή από τον στρατό και την αστυνομία χιλιάδων διαδηλωτών στη διάρκεια του πολυήμερου ξεσηκωμού που έμεινε στην ιστορία σαν «Καρακάσο».
Οι πρώτες λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στον φιλελευθερισμό, οδήγησαν στην βίαιη καταστολή με χιλιάδες νεκρους.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1989, ο λαός της Βενεζουέλας βγήκε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί κατά του «οικονομικού πακέτου» λιτότητας που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης του Carlos Andres Perez και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή η λαϊκή εξέγερση ονομάστηκε «Το Καρακάσο» και καθιερώθηκε ως η πρώτη αυθόρμητη διαμαρτυρία κατά του νεοφιλελευθερισμού στον 20ο αιώνα.

Ο απολογισμός ήταν 3.000 νεκροί σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μετά τη βίαιη καταστολή από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Το Καρακάσο αποτέλεσε επίσης τον άμεσο πρόδρομο της 4ης του Φλεβάρη του 1992 όταν επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Carlos Andres Perez.
Αν και το πραξικόπημα δεν οδήγησε σε άμεση αλλαγή της κυβέρνησης, εντούτοις σήμανε μια δραματική ρήξη στην πολιτική ιστορία της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία μέσω της δημοκρατικής οδού του ηγέτη της απόπειρας πραξικοπήματος, Hugo Chávez Frías.

Αυτό ως πληροφορία στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, που φτιάχνουν κλίμα του νέου δόγματος Τράμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.